Gemeente Almere: “Vanaf dag één was de positieve energie voelbaar”

Aan de Pasar Malamstraat in Almere beheert HOD een opvanglocatie Oekraïense ontheemden. Verdeeld over 6 gebouwen en 211 woonunits, wonen hier bijna 600 mensen. Joost de Wit, Projectleider Dienstverlening Opvang Oekraïne bij de gemeente Almere, vertelt over de samenwerking.

“Net als de rest van Nederland werd ook Almere overvallen door de oorlog in Oekraïne. Dat betekende dat we in 2022 snel opvang en beheer moesten regelen. De accommodatie aan de Pasar Malamstraat is in 2023 geopend. De samenwerkingspartner voor de eerste periode heeft ons actief benaderd met de vraag of ze iets voor ons konden betekenen. Na enkele gesprekken is de samenwerking gestart. We wisten echter al vanaf de start dat we de opdracht op termijn moesten aanbesteden.”

Aan het woord is Joost de Wit. Hij is namens de gemeente Almere één van de verantwoordelijken voor de opvang van Oekraïense ontheemden. Hij vervolgt: “HOD presenteerde het beste plan en won de aanbesteding. In februari 2024 namen ze het beheer over. In het begin vonden we het spannend om met een nieuwe partij in zee te gaan. De samenwerking met de vorige partij liep goed, en nu was het nog maar afwachten. Die angst bleek echter volledig onterecht.”

Positieve energie

De samenwerking met HOD bevalt namelijk goed, zo vertelt Joost: “Vanaf de eerste dag was de positieve energie voelbaar. Iedereen was vastbesloten om er een succes van te maken. Daardoor verliep de overgang vlekkeloos. Natuurlijk zijn er bij een nieuwe samenwerking altijd dingen waar je aan moet wennen, maar HOD heeft alles direct goed opgepakt. Daar zijn we heel blij mee.”

Dat geldt niet alleen voor de gemeente, maar ook voor bewoners. Al hadden die in eerste instantie hun bedenkingen. Joost vervolgt: “Toen bewoners hoorden dat de vorige partij ging stoppen, stuurden ze ons een brief om te vragen of de beheerders mochten blijven. Het grootste compliment richting HOD is dat we hier na de start van de samenwerking niets meer over gehoord hebben. Bewoners zijn blij met de nieuwe gezichten.”

Veilig thuis

Voor de gemeente Almere voert HOD het facilitaire, administratieve en sociale beheer uit. Joost: “HOD zorgt er op alle fronten voor dat alles op de locatie goed verloopt. Denk aan het bijhouden van de bewonersregistratie en het helpen bij vragen van bewoners, maar ook aan het oplossen van mankementen. Voordeel is dat de beheerdersgroep van HOD erg divers is. Daardoor zitten er ook mensen bij die zelf handig zijn. Zij kunnen kleine klusjes snel oplossen, zodat bewoners meteen geholpen worden.”

Vooral het sociale beheer speelt een essentiële rol voor de gemeente. Joost vervolgt: “Leefbaarheid is voor ons ontzettend belangrijk. Er wonen veel verschillende mensen met diverse achtergronden dichtbij elkaar. We willen dat ze zich allemaal veilig voelen in Nederland. Hun welzijn staat daarom centraal. HOD heeft dit goed opgepakt. Niet alleen door er te zijn bij vragen, maar ook door naar bewoners te luisteren en samen leuke activiteiten te ondernemen. Zowel traditionele Oekraïense gebruiken zoals Subbotnik – een gezamenlijke schoonmaakactie – als Nederlandse feesten zoals Koningsdag worden samen gevierd. De sfeer is goed.”

Met een lach

Om de vinger aan de pols te houden hebben de gemeente en HOD (bijna) dagelijks contact. Joost: “We zijn zelf niet elke dag aanwezig op locatie. Dankzij de dagelijkse rapportages blijven we toch op de hoogte en kunnen we heel snel bijsturen als dat nodig is. Dat is prettig.” Daarnaast staat er elk kwartaal een overleg op de planning om de gang van zaken door te nemen. Joost sluit af: “Deze bijeenkomsten geven de gelegenheid om alles wat er speelt samen door te nemen. Ik ervaar dit als heel prettig. We komen altijd met een lach binnen en gaan ook weer met een lach weg.”

Meer weten over onze Oekraïne-opvang? Neem contact op met Richard van Alphen via r.vanalphen@hod.nl of 030-2511911.