Tijdelijke verhuur

Zekerheid en rendement voor een langere periode

Hebt u een pand dat naar verwachting langer dan zes maanden leeg staat, dan kunt u kiezen voor leegstandbeheer in de vorm van tijdelijke verhuur (bewoning, bedrijvigheid of opslag). Een mooie oplossing die vele voordelen kent. 

Maatschappelijke bijdrage tijdelijke verhuur

Tijdelijke verhuur kent belangrijke maatschappelijke pluspunten: het gebruik van het pand door oppassers – onze tijdelijke gebruikers – zorgt namelijk voor beweging in en rond het pand. En dat is een belangrijke plus voor de leefbaarheid en veiligheid in de omgeving. Bovendien zorgt die reuring ervoor dat vandalisme, kraak, diefstal en verpaupering wordt voorkomen. Een win-win situatie dus voor u en voor de omwonenden.

Zekerheid en rendement door tijdelijk te verhuren

Minstens zo interessant is natuurlijk dat u met tijdelijke verhuur ook inkomsten uit uw leegstaand vastgoed kunt halen. U ontvangt de volledige huurinkomsten en draagt een kleine fee af aan HOD. Wij verhuren het pand namens u en verzorgen voor u de administratieve, operationele en financiële afhandeling. Daar heeft u dus geen omkijken naar. Daarnaast zorgt de oppasser voor klein onderhoud om de staat van het pand te waarborgen.
Uiteraard zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor zowel de opdrachtgever als de oppasser voor het leveren van (technische) service en om informatie te geven over de status van het pand.

Tijdelijke verhuur in de vorm van tijdelijke bewoning kan op basis van twee huurwetten worden geregeld:

  • Leegstandwet
  • Als u een pand tijdelijk wilt verhuren, dan kan dit op basis van de Leegstandwet. HOD regelt hiervoor de vergunning bij de gemeente. Deze vergunning wordt voor woonruimte afgegeven voor een periode van maximaal zeven jaar. Voor niet-woonruimte is de maximale vergunningsduur tien jaar. Na de minimale contractduur van zes maanden is de opzegtermijn voor opdrachtgevers drie maanden en voor oppassers één maand.
  • Wet Doorstroming Huurmarkt
  • Een andere vorm van tijdelijke verhuur is verhuur gebaseerd op basis van de Wet Doorstroming Huurmarkt. Hiervoor is geen gemeentelijke vergunning nodig. Bij deze vorm van leegstandbeheer mag een zelfstandige woonruimte voor een periode van maximaal twee jaar aan dezelfde oppasser worden verhuurd. Voor niet-zijnde woonruimte geldt een termijn van vijf jaar. Het huurcontract is voor de verhuurder niet tussentijds opzegbaar en de oppasser heeft een opzegtermijn van één maand. Na de periode van twee jaar mag de woonruimte weer aan een volgende oppasser worden verhuurd.

Voor elke situatie en ieder type vastgoed gelden weer andere wettelijke mogelijkheden. Onze specialisten zijn altijd goed op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving. Wilt u weten welke wetten en regels gelden voor uw vastgoed? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor een helder advies.

Tijdelijke opslagruimte

Als een ruimte in leegstaand vastgoed niet geschikt is voor bewoning of een werkplek, dan kan deze worden ingezet als tijdelijke opslag voor particulieren of bedrijven. Hier is veel vraag naar, onder andere vanwege de trend in kleinschalig wonen (Tiny Houses) en omdat veel bedrijven, zzp’ers en start-ups zelf geen opslagruimte beschikbaar hebben.

Veel mensen zijn op zoek naar een geschikte tijdelijke opslagruimte voor bijvoorbeeld inboedel (meubels), hobbyartikelen, (kantoor)inventaris, bedrijfsvoorraad, archieven en gereedschappen. Deze uiteenlopende vraag naar kortdurende opslag zorgt voor een goede match met het tijdelijke karakter van leegstandbeheer. Er is namelijk een grote diversiteit in het aanbod van tijdelijke opslagruimtes. Gebouwen hebben vaak onbenutte opslagruimtes zoals zolders, kelders, garageboxen, parkeerplaatsen, fietsenkelders en souterrains die op deze manier slimmer en effectiever kunnen worden ingezet. Dat levert u als eigenaar bovendien extra rendement op!

Winkels

Kantoren

Woningen

Maatschappelijk vastgoed

Kunst- en atelierruimte

Monumenten