Opvang 180 Oekraïense vluchtelingen in Assendelft van start

Donderdag 15 juni is onze nieuwe woonlocatie in Assendelft in gebruik genomen. Op een braakliggend terrein bij de Parkrijklaan en Noorderveenweg zijn 64 woonunits geplaatst. HOD is verantwoordelijk voor het facilitair beheer op deze opvanglocatie. Richard van Alphen, projectmedewerker bij HOD, vertelt over deze bijzondere dag.

De dag is nog jong als de eerste nieuwe bewoners zich melden op de nieuwe woonlocatie in Assendelft. Om 7.00 uur gaat de inhuisdag namelijk van start. Wie de nieuwe bewoners zijn? Oekraïense vluchtelingen. In Assendelft krijgen ze een tijdelijk thuis. Richard: “In totaal huizen we zo’n 180 mensen in. Een drukke dag dus, maar wel een hele leuke.”

Tradities van thuis

De Oekraïense vluchtelingen zijn al langer in Nederland, maar krijgen hier een plek waar ze langer kunnen blijven. Richard: “Een deel van de mensen woonde hiervoor in gastgezinnen. De meeste mensen verbleven echter op twee grote riviercruiseschepen in de buurt van Assendelft. Vooral die laatste groep is heel blij om weer écht een eigen plek te hebben.”

Leven op een cruiseschip lijkt namelijk een luxe, maar in de praktijk lever je ook vrijheid in. Richard vervolgt: “Op deze schepen was catering aanwezig, waardoor de tijdelijke bewoners niet zelf hoefden te koken. Sommige mensen hadden dat enorm gemist.” In Assendelft zetten ze dan ook meteen hun pannen op het vuur. “Eén van de vrouwen heeft borsjtsj gemaakt, een Oekraïense soep van rode bieten. Ze was zo blij om weer een traditionele Oekraïense maaltijd klaar te kunnen maken.”

Facilitair beheer HOD

HOD is verantwoordelijk voor het facilitair beheer op deze woonlocatie in Assendelft. Richard vertelt: “We werken op deze locatie met huismeesters die ervoor zorgen dat alles hier soepel verloopt. De huismeesters zijn het aanspreekpunt voor bewoners bij vragen. Ze verrichten hand- en spandiensten, beantwoorden vragen en signaleren het als er iets mis is. Waar nodig schakelen we met de gemeente, beveiligers en het Leger des Heils om zaken te regelen.”

Als projectbegeleider is Richard het aanspreekpunt voor alle partijen. Hij vervolgt: “Zowel de huismeesters als de mensen van de gemeente kunnen bij mij terecht met vragen. Begin juni hebben we al een bijeenkomst gehouden om de huismeesters kennis te laten maken met het terrein en de nieuwe bewoners hun sleutels te overhandigen. Het is mooi om te zien dat we vandaag zo goed van start zijn gegaan.”

Bezoek van burgemeester

Ook burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaandstad kwam langs om iedereen welkom te heten in hun nieuwe woning. Richard sluit af: “De Oekraïners zijn heel dankbaar dat ze een nieuwe woonplek hebben. Een aantal van hen kwam naar de burgemeester toe om hem te bedanken voor zijn inzet. Daar doe je het uiteindelijk voor. We hopen dat iedereen zich hier, zolang als het nodig is, thuis gaat voelen.”

Wil je meer weten over de opvang van vluchtelingen in leegstaand vastgoed? Neem contact op met Richard van Alphen via r.vanalphen@hod.nl of 030-2511911.