Bij HOD is geen dag hetzelfde

Jules Pont heeft de afgelopen vijf jaar als regiomanager voor de regio Noord-West Nederland bij HOD gewerkt. Helaas voor ons gaat hij onze organisatie nu verlaten en aan de slag bij De Keizer Makelaars, waar hij een leer-werktraject gaat volgen voor de functie van makelaar. Wij kijken terug op een fijne samenwerking met hem en hij gelukkig ook op een mooie tijd bij HOD. Hoe hij de afgelopen vijf jaar heeft ervaren, leest u in dit afscheidsinterview!

Regiomanager bij HOD: wat houdt die functie in het kort in?
Als regiomanager ben je verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de objecten binnen jouw regio, in mijn geval is dat het noordwesten van Nederland. Daar komt van alles bij kijken. Zo ben je voor zowel de opdrachtgever als de bewoners het eerste aanspreekpunt, ga je na wat de best mogelijke (tijdelijke) invulling is om het betreffende object optimaal te beschermen en realiseer je die invulling, doe je contractbesprekingen, treed je op in geval van calamiteiten en onderhoud je de relaties met de opdrachtgevers en de bewoners.

Wat maakte HOD voor jou een fijne werkgever?
HOD heeft een hecht team dat goed op elkaar is ingespeeld. Als je de verantwoordelijkheid voor een regio draagt, is het fijn om te weten dat je het niet alleen hoeft te doen en dat er ervaren mensen klaar staan om met je mee te denken en mee te werken. Dat hechte gevoel uit zich overigens ook op de vrijdagmiddag, wanneer regelmatig een borrel op kantoor wordt georganiseerd voor het hele team.

HOD is een onderneming die openstaat voor de persoonlijke ontwikkeling van haar medewerkers. Op welk gebied (of gebieden) heb jij jezelf de afgelopen jaren kunnen ontwikkelen?
HOD biedt inderdaad veel ruimte om te leren en je te ontwikkelen. Ik heb dat zelf voornamelijk ondervonden toen ik vijf jaar geleden – vrijwel zonder ervaring in het vastgoed – ben gestart als vastgoedinspecteur en na ruim een jaar al kon doorgroeien naar regiomanager. In het jaar als vastgoedinspecteur heb ik de werkwijze van HOD leren kennen en vanuit de praktijk veel vastgoedkennis opgedaan. In de jaren daarna heb ik me in mijn rol als regiomanager middels cursussen, trainingen en groeiende ervaring verder ontwikkeld in onder andere relatiebeheer en de commerciële kant van vastgoedbeheer, wat bijvoorbeeld weer heeft geleid tot betere cross selling en meer objecten.

HOD is ook continu bezig met ontwikkeling van de organisatie zelf. Wat heb jij de afgelopen jaren als een mooie ontwikkeling ervaren?
De grootste ontwikkeling van de organisatie zit hem mijn inziens in het vernieuwde datasysteem voor de operationele afdeling. De wens was om veel stappen te automatiseren in het proces om een pand in beheer te nemen en dat goed te blijven beheren. Dat vraagt om een systeem op maat en dat kwam er. Het vernieuwde systeem is ook beschikbaar op de tablet, waardoor we overal inzicht in de objectgegevens hebben, ook op locatie efficiënt door kunnen werken en er meer tijd over blijft om bij de panden, opdrachtgevers en bewoners langs te gaan. Ik ben nauw betrokken geweest in het meedenken in de ontwikkeling en in het testen van dit systeem. Nu alle onderdelen goed functioneren, merk je pas echt hoe veel toegevoegde waarde een op maat gemaakt systeem heeft.

Wat gaf jou als regiomanager bij HOD de meeste voldoening?
Het feit dat ik met allerlei verschillende objecten en met ontzettend veel verschillende mensen te maken hebt, heeft ervoor gezorgd dat geen dag hetzelfde is geweest. Je kunt de afspraken in de agenda nog zo goed plannen, maar er doen zich regelmatig onverwachte situaties voor waarbij je flexibiliteit op de proef wordt gesteld en je dag een totaal andere wending krijgt. Het gaf mij altijd voldoening wanneer de rust dan weer is wedergekeerd en je de betreffende partij uit de brand hebt kunnen helpen. 

Wat maakte jou een goede regiomanager?
Mijn kracht zit in mijn gestructureerde manier van werken en in mijn heldere communicatie. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren geïnvesteerd in het opbouwen van een band met zowel de opdrachtgevers als de bewoners, wat ertoe leidt dat je elkaar beter begrijpt en ik constructief te werk kon gaan.

Kun je een situatie of gebeurtenis noemen die jij meeneemt als mooie herinnering aan HOD?
Vaak nemen we een ‘los’ object in beheer, zoals een huis of een appartement, maar soms nemen we een heel terrein of landgoed in beheer, waar zich meerdere objecten op bevinden. Juist het starten van een dergelijk project vond ik altijd erg leuk om te doen. Als de nodige voorbereiding op kantoor er op zat, ging je met alle materialen, documenten en een aantal behulpzame collega’s op pad om de locatie zo snel en goed mogelijk in te vullen. Dat konden lange dagen worden, maar daar liggen ook de beste herinneringen.

Wat ga je missen als je weg bent bij HOD?
Alle samenwerkingen waarin ik de afgelopen vijf jaar met veel plezier mijn tijd en energie heb gestoken. De (ex-)collega’s zijn in ieder geval nog niet van me af, ik woon dicht bij het kantoor en stap zeker nog eens binnen.