Creatieve oppasser Daniël maakt unieke muurschilderingen

De leegstaande panden die HOD beheert zijn niet zelden een mooie broedplaats voor creatieve talenten. Zo ook voor graffitikunstenaar Daniël van de Haterd. Hij werkt in Amersfoort in een leegstaand kantoorpand in het Bergkwartier. Een prachtige locatie met veel ruimte en volop groen in de omgeving waar hij volop inspiratie krijgt voor zijn bijzondere werken.

Zijn atelierruimte in Amersfoort is niet de eerste werkplek die Daniël via HOD in bruikleen heeft. “Ik pas al meerdere jaren op ruimtes via HOD. Wat daar zo leuk aan is? Het zijn altijd bijzondere plekken die vaak inspirerend werken”, stelt hij. Ook heeft hij een aantal jaren als oppasser voor HOD gewoond, maar op dit moment woont hij in een ‘reguliere’ huurwoning.

Daniël is al twintig jaar actief als kunstenaar en kreeg op een gegeven moment steeds meer aanvragen voor graffiti muurschilderingen, zowel binnen- als buitenshuis, voor bedrijven, overheden, organisaties en particulieren. “Daarom heb ik zo’n tien jaar geleden besloten om van mijn hobby mijn werk te maken. Zo ontstond 13HOOG.” Onder deze naam maakt hij unieke muurschilderingen met graffiti en street art technieken. De projecten die hij met 13HOOG realiseert zijn heel divers en vaak realistisch van aard. “Ik kan hier heel goed mijn creativiteit in kwijt. Ook is het erg dankbaar werk. Opdrachtgevers zijn altijd erg enthousiast als je een sprekende muurschildering oplevert.”

Naast de opdrachten die hij voor 13HOOG krijgt, maakt hij ook nog geregeld ‘vrij’ werk. “Al is dat soms best lastig als je al de hele week hebt geschilderd”, ervaart Daniël, die echt passie voor zijn vak heeft. Juist daarom kiest hij bij zijn vrije werk vaak voor abstracte kunst. “Dat is een hele andere tak van sport, al zie je wel vaak de graffiti-invloeden.”

Zijn muurschilderingen van 13HOOG spreken – omdat het veelal realistisch werk is – altijd erg tot de verbeelding van zowel kunstliefhebbers als mensen die veel minder of zelfs helemaal niets met kunst hebben. Dat maakt zijn veelal kleurrijke kunstwerken toegankelijk voor een heel breed publiek. 

De reacties die hij krijgt zijn eigenlijk bijna altijd enorm positief. “Al schrikken sommige mensen wel als ze je zien met spuitbussen. Graffiti heeft helaas toch nog altijd een negatieve associatie. Maar als deze mensen dan zien wat ik maak, verandert de sfeer en worden ze toch enthousiast.”

Meer werk van Daniël zien? Kijk op:

www.instagram.com/dertienhoog
www.instagram.com/dvandehaterd
www.facebook.com/13hoog
www.dvandehaterd.nl