Creatieve oppasser Herma hoedenontwerpster met passie

Het is geen geheim: onder onze oppassers aan creatief talent geen gebrek! Het leek ons daarom leuk om een kijkje te nemen in het atelier en de salon van hoedenontwerpster Herma de Jong, die haar hoeden sinds afgelopen november ontwerpt én vervaardigt in villa Carpe Diem aan de Jacob van Lenneplaan in Baarn. Dit statige pand wordt beheerd door HOD. 

Onder de naam Herma De Jong Hat Design zit Herma al ruim 25 jaar in het vak en dat doet ze met verve: ze ontwerpt namelijk voor koninklijke families en ministers, heeft samenwerkingen met toonaangevende tassenontwerpers en haar werk is bovendien aangekocht door het Kunstmuseum Den Haag. Herma is inmiddels een bekende in de wereld der Nederlandse ontwerpers.

Herma, zou je ons kunnen vertellen wie je bent en waar je je mee bezighoudt?
“Al op jonge leeftijd werd ik geïnspireerd tot ontwerpen, innoveren en ruimtelijk denken. Ik groeide op in een technische en artistieke omgeving: mijn vader was uitvinder, mijn grootmoeder concertpianiste. Het ouderlijk huis was rijk gevuld met broers en een zus, talloze boeken, technieken, uitvindingen en schaakborden.

Een technische modeopleiding stimuleerde mijn gevoel voor ruimtelijke vormgeving en bracht me op het idee unieke mode te creëren rondom het product dat eind vorige eeuw leek uitgestorven: de hoed. Ik vulde deze opleiding aan met waardevolle kennis van bekende Nederlandse hoedenontwerpers en ontwikkelde al pionierend een eigen techniek en stijl.

Het is mijn passie om steeds nieuwe stijlen te ontdekken en een bijdrage te leveren aan de Nederlandse couture. Maar daarnaast blijft het mooi en uitdagend om betaalbare hoeden te maken voor de ‘ready to wear’-markt. Want waarom zou je alleen hoeden dragen op exclusieve momenten? Gelukkig zie je steeds meer Nederlandse vrouwen die zichzelf iets extra’s willen geven in hun persoonlijke uitstraling. Juist nu is het goed om jezelf boven de middelmaat uit te tillen. Vrouwen horen te stralen en hoeden maken daarin het verschil.”

Waar was je eerst gevestigd en hoe kwam je bij HOD terecht?
“Ik had mijn atelier en salon in het Herenhuis tegenover Paleis Soestdijk. Dit huis werd vroeger gebruikt door de hofhouding en de recherche van Paleis Soestdijk, maar het wordt binnenkort gerenoveerd. Ik was daarom genoodzaakt op zoek te gaan naar een andere mooie en passende plek met veel ruimte. De voorwaarde was wel dat deze plek minder duur was, want ook bij mij is een aantal inkomsten stil komen te liggen door de coronacrisis. Normaalgesproken gaan deze twee niet samen: een mooi pand én een lage huur. Na een periode van zoeken begon ik aan leegstandbeheer te denken en zo kwam ik bij HOD terecht. HOD beheert meerdere panden in Baarn, waaronder een van de woningen boven de Koninklijke Stallen van Paleis Soestdijk en het voormalige KMar-terrein dat naast Paleis Soestdijk gelegen is. Omdat HOD precies op het juiste moment een mooie villa in Baarn in beheer nam, werd het een match.”

Wat vind je van onze dienstverlening?
“Ik ben zeer te spreken over de dienstverlening: de overeenkomst en regelgeving is duidelijk, maar als oppasser behoud je toch een gevoel van vrijheid.”

Zou je HOD anderen aanbevelen?
“Ja absoluut, iedereen is stik jaloers op ons. We zitten hier fantastisch, maar zorgen ook met respect voor het pand. We hopen natuurlijk wel hier nog een tijdje te mogen verblijven. Ik ben van plan gebruik te blijven maken van de diensten van HOD zolang er geschikt aanbod is.”

De collectie hoeden van Herma is in haar salon in Baarn geëtaleerd en de hoeden zijn direct te passen.
Foto’s: Stefan van Dorrestein | www.nufotograferen.nl