Creatieve oppasser Tijmen maakte nieuwe producten van oude fietsen

Toen meubelontwerper Tijmen ter Wolbeek in maart 2020 zijn ‘nieuwe’ werkplaats in gebruik nam – de oude fietsenstalling van station Bilthoven die door HOD word beheerd – kwam de inspiratie voor het creëren van nieuwe unieke producten als vanzelf. Die vond hij namelijk direct naast de deur waar het nog vol stond met verwaarloosde fietsen. Lees hier het verhaal van deze creatieve oppasser van HOD. 

Terwijl de oude fietsenstalling wordt omgebouwd tot inspirerende werkplaats, blijven de fietsen rondom het station door de lockdown roerloos staan. Elke dag ziet dit beeld er hetzelfde uit als Tijmen de sleutels in de voordeur van de werkplaats steekt. Dit maakt pijnlijk duidelijk dat niet elke fiets meer een baasje heeft. Sommige zijn aan de ketting geslagen en achter gelaten om nooit meer naar om te kijken. Ze dragen al maanden een label van de gemeente dat de eigenaar op de hoogte stelt van een aanstaande verwijdering. Elke dag verzamelen de gemeentes samen meer dan duizend fietsen. Als na zes weken op het depot de rechtmatige eigenaar zich nog niet gemeld heeft, gaan de fietsen naar de handel: het lot voor het gros van de zwerffietsen. Als blijkt dat de fietsen economisch niet meer interessant zijn, verdwijnen ze op de grote hoop van het oud ijzer. 

Deze tijd vraagt om duurzame en lokale keuzes. Alle objecten die Tijmen maakt – onder de naam Re.cycle.D – zijn volledig gemaakt van oude fietsonderdelen en daarom een verantwoorde keuze voor de bewuste koper. Voor Tijmen is het duidelijk: hier in Nederland ligt genoeg fantastisch materiaal voor het oprapen. Je moet het alleen zien! 
Zo begon langzaam maar zeker het avontuur. Die ene fiets, die het meest alleen leek, ging mee naar binnen. Het was roest. Roest met stukjes fiets. De seizoenen hadden scheuren in het al verdroogde rubber van de lege banden veroorzaakt. Iemand was al zo vrij geweest het zadel mee naar huis te nemen en zodoende het zadel hetzelfde lot als de banden te besparen. Tijd om binnen eens met werkelijke aandacht naar het barrel te kijken. De werkplaats van Tijmen is een broedplaats voor uitvinderijen en opwellingen. De fiets is nieuwe input in dit proces. Na de eerste fiets ontmanteld te hebben, ziet Tijmen al gauw een verzameling waardevolle materialen voor zich. En niet alleen waardevol maar ook verantwoord. 

Een fiets is eigenlijk toch wel een van de meest vanzelfsprekende en daarmee iconische producten van ons land. De fiets heeft geschiedenis, hij vertelt een verhaal. We gebruiken de fiets om ons te verplaatsen, maar ook als een verlengstuk van onze identiteit. Die energie van deze stukken staal heeft de ontwerper willen vangen in zijn meubels en lampen. 
Dit proces van kijken, onderzoeken, ideeën en proberen heeft zich ontwikkeld. De volgroeide en volwassen producten doen daarin verbazen. “Mensen voelen zich al gauw aangetrokken tot de voorwerpen. Pas later ontdekken ze dat ze gemaakt zijn van een fiets”, zegt Tijmen over de reacties die hij krijgt. “Als iemand verwonderd met zijn hand over de rand van de lampen streelt en onderzoekend, met een lach op zijn gezicht, het object van alle kanten bekijkt, heb ik mijn werk goed gedaan.” 
Voor Tijmen zelf is het ook een ontdekkingstocht. Eerst heeft hij de kaders bepaald waarbinnen het ontwerp plaats moet vinden. Aan de hand daarvan zet hij het proces in gang. Soms zijn deze kaders breder en een andere keer is het interessant om het proces heel afgebakend te houden. “Wat er straks gaat staan is voor mij soms een geweldige verrassing”. 

Het enthousiasme van Tijmen is zo groot dat hij dit ook niet alleen voor zichzelf wil houden. “Iedereen kan beschikken over een oude fiets. Ik wil laten zien hoe je daar met een paar tools zelf ook een tof product voor bij jou thuis van maakt.” Hij wil mensen inspireren om weer meer in contact te komen met hun makerskant. Daar lijkt volgens Tijmen echt behoefte aan te zijn. Vaak is het ook lastig om ergens te beginnen. Het begint bij tools. Bij iedereen staat er een stofzuiger in de kast. En dat is een goed begin als je je huis zelf schoon wilt houden. Hetzelfde geldt als je wat leuks wilt maken. “Doe jezelf een plezier en zorg dat je een beetje gereedschap hebt.” Tijmen heeft een speciale lijn eenvoudige producten bedacht die erop gericht zijn dat je deze thuis met basisgereedschap kunt maken. Deze producten komen straks in nog te ontwikkelen instructiefilmpjes terug, op zo’n manier dat je de producten kunt maken aan de hand van video’s. De instap is heel laagdrempelig en het eindresultaat geeft veel voldoening. “Daar word je enthousiast van”, besluit Tijmen.