Hans en Jacqueline runnen een koffiekar op Landgoed Voorlei

Ook in coronatijd ontstaan er veel creatieve ideeën, dat bewijzen Hans en Jacqueline Hendriks die sinds maart van dit jaar met een Piaggio koffiekar op Landgoed Voorlei in Leidschendam staan. Dit is het voormalige GGZ-terrein Schakenbosch dat HOD momenteel beheert en waar over een tijdje een woonlocatie in het groen wordt gerealiseerd.

Hans en Jacqueline Hendriks zijn zelf geen oppassers van HOD, ze wonen in een klein doodlopend straatje naast het voormalige Schakenbosch. Daar houden ze overdag een oogje in het zeil, ze openen de slagboom van het park rond 9.30 uur en sluiten hem weer rond 16.00 uur. 
Hans en Jacqueline zijn vorig jaar allebei gestopt met werken. Hans werkte jarenlang als manager en sloot zijn loopbaan af met de exploitatie van de horeca van een tennispark, dat hij vorig jaar zomer na 6,5 jaar heeft verkocht. Jacqueline heeft ruim dertig jaar als KLM-stewardess gewerkt.
“Omdat we min of meer naast Park Schakenbosch wonen, zagen we telkens meer mensen wandelen”, vertelt het echtpaar. “Dat bracht ons op het idee om een ‘coffee to go’ te gaan beginnen. We hadden eerder al contact met de projectontwikkelaar van Landgoed Voorlei gehad over horeca op het park. Hij stond heel positief tegenover ons plan en stelde ruimte beschikbaar en de gemeente heeft ons vervolgens ook een standplaatsvergunning gegeven.”
De Piaggio koffiekar van Hans en Jacqueline heeft de ludieke naam ‘In de bonen’ gekregen. Hans is een koffieliefhebber en mag zich met recht ook een kenner noemen: hij heeft verschillende barista-cursussen gedaan. Hij maakt met liefde en passie allerlei soorten echte goede koffie. 
“Wat zo leuk is aan het runnen van de koffiekar is dat je met allerlei mensen in gesprek raakt.” De reacties op de Piaggio koffiekar zijn heel positief, ook omdat in de nabije omgeving geen soortgelijke initiatieven zijn. “Wandelen is een nieuwe nationale sport geworden, waarbij mensen graag tussendoor een kopje koffie willen denken”, ervaren Hans en Jacqueline. “Er wandelen veel mensen met honden en er komen ook veel fietsers voorbij. Kortom, er is volop beweging op het park.” De locatie is fantastisch, volgens Hans en Jacqueline: “We zitten heerlijk in het groen en bovenop het kruis van de monumentale Hulp- en Heilkerk zit een ooievaarsnest, waar nu ook drie jongen in zitten.”
De koffiekar staat voorlopig buiten en is geopend bij droog en mooi weer, oftewel bij wandelweer. Uitbreidingplannen zijn er inmiddels ook al: “Zodra we een horecavergunning kunnen krijgen, verhuizen we met kar en al naar binnen, waar we in het voorstukje van de kerk onze koffiekar willen uitbreiden met lunch en high tea.”