HOD maakt Kolonel Palmkazerne gereed voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Sinds dertien jaar beheert HOD de voormalige Kolonel Palmkazerne in Bussum, waar zo’n 30 oppassers de gebouwen beschermen tegen de risico’s van leegstand. Momenteel zijn we druk bezig om de zes gebouwen op het terrein gereed te maken voor de komst van ongeveer 120 vluchtelingen uit Oekraïne.

“Het is nog niet duidelijk wanneer we de vluchtelingen kunnen gaan opvangen. Dit is afhankelijk van de gemeente”, vertelt HOD-regiobeheerder Mark Stekelenburg. “Op dit moment zijn we onder andere bezig met het leveren van de keukeninventaris. Er komen in totaal 36 keukens, verdeeld over zes gebouwen. In het eerste gebouw is al een keuken geplaatst, de andere vijf komen volgende week. Dan is er in ieder geval al één pand klaar om Oekraïners in te kunnen ontvangen.” Aannemers zijn daarnaast al enkele weken aan het werk om ook de andere voorzieningen te realiseren, zoals douches en toiletten en het in orde maken van de verlichting en brandmeldinstallaties.

De huidige HOD-oppassers van de Kolonel Palmkazerne kunnen grotendeels blijven wonen waar ze nu wonen, daarnaast verhuist een deel binnen het pand waar ze gevestigd zijn en een deel verhuist naar een ander gebouw. Mark: “Het is de bedoeling dat er één gebouw voor alleen Oekraïners komt, één gebouw waar alleen oppassers van HOD gehuisvest zijn en vier gebouwen waar zowel vluchtelingen als oppassers wonen. “We vinden het belangrijk dat we onze oppassers onderdak kunnen blijven bieden, ook nu er op stel en sprong huisvesting voor vluchtelingen moet worden gerealiseerd”, stelt Mark. “Ik denk dat we het zo op een goede manier hebben opgelost.”