HOD onderneemt duurzaam door hergebruik van materialen

HOD heeft diverse leegstaande panden in beheer die in eerste instantie niet geschikt zijn voor bewoning. Denk hierbij aan bijvoorbeeld scholen, kantoren en buurthuizen. Om hier onze oppassers te kunnen huisvesten zorgen wij voor de nodige voorzieningen zoals keukenblokken en douchecabines. Het hergebruiken van deze materialen sluit aan op de visie van HOD om duurzaam te ondernemen.

“Het gaat vooral om het hergebruiken van mobiele douchecabines en keukenblokjes, inclusief leidingen, koppelingen en boilers”, legt medewerker Technische Dienst Jeroen van der Werf uit. “Maar daarnaast worden ook bijvoorbeeld cilinders en rookmelders hergebruikt. Uiteraard niet voordat we ze getest hebben op goede werking.”

Hoe vaak materialen hergebruikt kunnen worden, is afhankelijk van hoe intensief ze worden gebruikt. Jeroen: “Bij normaal dagelijks gebruik door twee personen gaat bijvoorbeeld een mobiele douchecabine zo’n drie tot vier jaar mee.” Douchebakken met roestplekken worden weer opgeknapt door ze te behandelen en te verven. “We blijven alle materialen hergebruiken zolang het kan.”

Naast het hergebruik van materialen in de panden die HOD in beheer heeft, is er ook oog voor duurzaamheid op het eigen kantoor. Jeroen: “Een bureau met mankementen schrijven we bijvoorbeeld niet af, maar knappen we – als dat mogelijk is – zelf weer op zodat het toch weer een ronde mee kan.”