HOD ontzorgt gemeentes bij beheer en inrichten opvanglocaties

HOD zet zich op dit moment veelvuldig in om gemeentes te ondersteunen bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. “We werken al 30 jaar voor het COA: het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. De ruime kennis en ervaring die we hebben opgedaan met het inrichten en bewoonbaar maken van AZC’s en andere opvanglocaties, kunnen we nu gebruiken voor de opvang van Oekraïners”, legt John Knipscheer van HOD uit.

Inmiddels is HOD al samenwerkingen aangegaan met verschillende gemeentes, waaronder de gemeente Alkmaar, Houten, Gooise Meren en Hollands Kroon.

HOD werkt samen met de Veiligheidsregio om te kunnen bepalen hoe het beschikbaar gestelde vastgoed op een veilige manier kan worden bewoond. Zo kan HOD – indien nodig – zorgdragen voor voorzieningen die de (brand)veiligheid van de locatie optimaliseren, zoals de montage van rookmelders en het vastleggen van vluchtroutes.

Ook zorgt HOD voor een complete inrichting voor de tijdelijke bewoners. John: “Daarvoor werken we samen met Student Furniture Holland. Zij leveren kwalitatief goede meubels en apparatuur op huurbasis. We werken al langere tijd samen met deze organisatie en dat werkt perfect. Huren is absoluut een uitkomst, want aan het einde van de periode van opvang wordt alles weer gedemonteerd en opgehaald, zodat we het pand weer leeg en bezemschoon kunnen opleveren.” 

Wanneer een gemeente dat wenst, regelt HOD ook huismeester- en/of receptiediensten. “Daarvoor zetten we actieve 65-plussers in. De huismeester is het eerste aanspreekpunt voor de Oekraïners bij storingen of andere problemen. Daarnaast verricht hij hand- en spandiensten en houdt hij ook een oogje in het zeil. Deze 65-plussers hebben dus ook een sociale functie binnen de woonomgeving en dat is erg prettig voor deze doelgroep, die in Oekraïne huis en haard heeft verlaten”, stelt John.