HOD zorgt voor bescherming 114 woningen aan het Thomas à Kempisplantsoen

Met het beheer van 114 woningen aan het Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht heeft HOD een mooi project aan de portefeuille toegevoegd. De woningen van woningcorporatie Mitros worden op termijn gesloopt en de huidige huurders verhuizen de komende periode – na afloop van de individuele huurcontracten – naar een andere woning. 

Oppassers van HOD gaan de woningen middels tijdelijke bewoning beschermen tegen de risico’s van leegstand. Inmiddels is de eerste oppasser in de eerste vrijgekomen woning getrokken.

“Wij checken elke woning die vrijkomt op veiligheid en bewoonbaarheid”, vertelt junior vastgoedbeheerder Mirjam Kragten. “Denk bijvoorbeeld aan het checken van asbesthoudende materialen, elektra, het sluitwerk van de woning en of het pand wind- en waterdicht is. Bij gebreken gaan we altijd in overleg met Mitros en – wanneer het financieel gezien realistisch is – zorgen wij voor de reparatiewerkzaamheden.” 

Wanneer reparatie geen reële optie meer is en bewoning daardoor niet mogelijk blijkt, wordt gekeken naar een alternatieve vorm van leegstandbeheer. Mirjam: “Het pand kan dan bijvoorbeeld worden beveiligd middels camerabewaking, gaan fungeren als opslagruimte of een atelierfunctie krijgen.” 

Voor Mirjam – die sinds oktober 2021 bij HOD werkzaam is – is het project aan het Thomas à Kempisplantsoen het eerste grootschalige project waar ze vanaf het begin bij betrokken is. “Ik heb er heel veel zin in om dit project van begin tot eind te mogen begeleiden.”

Het Thomas à Kempisplantsoen is voor de inwoners van Utrecht een bekende locatie vanwege de muurschildering van de Nederlandse tourwinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Het is de bedoeling dat ‘Jan en Joop’ op een andere locatie in de stad weer terugkeren.