Circulaire inrichting en veel groen: het nieuwe kantoor van HOD

Op 3 april 2023 verhuist HOD naar een nieuw kantoor aan de Winthontlaan in Utrecht. Voor de inrichting van het kantoor hebben we de hulp ingeschakeld van Jolanda de Boon. Jolanda is interieurarchitect en eigenaar van Joolsdesign. In dit artikel vertelt ze hoe het interieurontwerp tot stand kwam en waar ze op heeft gelet bij het maken van haar keuzes.

De vraag die HOD bij Joolsdesign neerlegde, is: we gaan verhuizen naar een kantoor met minder vierkante meters, hoe richten we dit efficiënt, sfeervol en duurzaam in? Met die vraag ging Jolanda aan de slag. Ze vertelt: “HOD is nu gevestigd in een relatief groot pand, met veel oppervlak voor het aantal medewerkers. In het nieuwe kantoor komt dit beter in balans. Dat vraagt wel om een andere, doelgerichtere indeling. Die heb ik voor HOD uitgedacht.”

Daarbij speelden verschillende wensen een rol. Jolanda: “HOD wilde graag dat de nieuwe kantoorruimte gezellig werd aangekleed. Ook was het belangrijk dat de doorloop goed was, met genoeg ruimte tussen de bureaus om elkaar niet te hoeven storen. Dat gold ook voor het geluid: minder oppervlak betekent automatisch dat mensen dichter bij elkaar zitten. Om geluidoverlast van bellende collega’s te minimaliseren, speelde akoestiek een belangrijke rol.”

Groen kantoor

In het nieuwe pand beschikt HOD over vier ruimtes: een kantoor, lunchruimte, vergaderzaal en opslag. Met het kantoor ging Jolanda als eerst aan de slag. Ze vertelt: “In totaal passen er tien bureaus in het kantoor. Ik heb ervoor gekozen om deze door de ruimte te verspreiden: vier bureaus links, twee in het midden en vier rechts. Zo blijft de doorloop goed.”

Groen speelt de hoofdrol in het kantoor. Jolanda vervolgt: “Naast de bureaus in het midden komen grote plantenbakken. Deze maken de ruimte groen en sfeervol, maar dragen ook bij aan een goede akoestiek. Handig is dat onder ze onderin kastruimte hebben. Daardoor hoeven er tegen de wanden geen kasten te staan. Ook op de vloer komt groen terug, in de vorm van speelse tapijttegels. Deze zijn gemaakt van resttapijt, waardoor ze een duurzame keuze zijn.”

Multifunctionele lunchruimte

Hoewel het kantoor genoeg plek biedt voor vaste medewerkers, wil HOD ook ruimte geven aan flexibele medewerkers. Die wens realiseerde Jolanda in de lunchruimte. Ze vertelt: “In de lunchruimte komt een lange tafel. Hier kunnen mensen gezellig samen eten, maar ook hun laptop openklappen en aan het werk gaan. Met een hanglamp waar ook planten in staan, creëer je zowel sfeer als een fijne plek om te werken. Die combinatie is ideaal.”

In de lunchruimte komen, naast de lange tafel, ook een pantry en op maat gemaakte hoekbank. Jolanda: “Ik heb ervoor gekozen op de pantry tussen twee zuilen te plaatsen. Door deze naar voren te halen, is het mogelijk om hier apparatuur te plaatsen. Daaraan vast komt een op maat gemaakte hoekbank in een frisse groene kleur die past bij HOD. Door deze te combineren met ronde tafels en losse stoelen, heb je genoeg ruimte om te zitten en blijft de doorloop goed.”

Functionele en sfeervolle vergaderkamer

De vergaderkamer moest naast functioneel ook sfeervol worden. Jolanda: “HOD neemt de huidige vergadertafel en stoelen mee. Ook wilden ze graag een tv voor presentaties. Daar heb ik voor gezorgd. De sfeer in deze ruimte komt van de glazen hanglampen boven de tafel, de herkenbare tapijttegels in de groene kleur en planten op de vensterbanken. Zo is de ruimte mooi in balans.”

Duurzaam meubilair

Het hergebruik van de bestaande vergadertafel en stoelen sluit perfect aan bij de duurzaamheidswens van HOD. Jolanda vervolgt: “HOD gaf aan dat ze graag zoveel mogelijk tweedehands spullen wilden gebruiken. Naast het meubilair uit de vergaderruimte nemen ze ook hun eigen bureaustoelen mee. Voor de bureaus en de flextafel heb ik tweedehands opties gevonden. Zoals gezegd komen ook de tapijttegels van tapijt dat anders weggegooid zou worden. Zo is het interieur grotendeels circulair.”

Kijkje nemen op ons nieuwe kantoor?

Bij HOD kijken we ernaar uit om binnenkort in ons nieuwe kantoor plaats te nemen. Zeker nu we hebben gezien hoe de sfeervol Jolanda de ruimte heeft ingetekend. Ook benieuwd naar onze nieuwe plek? Stuur een bericht, dan plannen we een afspraak in.