Krakers in uw leegstaande pand? Daar bent u niet zomaar vanaf!

Kraken is wettelijk verboden, dat staat als een paal boven water. Maar toch blijkt het enorm lastig te zijn om krakers uit een leegstaand pand te zetten als ze er eenmaal in zitten. Dat bleek recentelijk in Tilburg. De eigenaresse van een leegstaand kantoorpand had een kort geding aangespannen tegen 25 krakers die eind maart hun intrek in haar pand hadden genomen. De krakers trokken in deze rechtszaak aan het langste eind.

De rechter oordeelde in de Tilburgse zaak dat de 25 mannen en vrouwen die sinds eind maart illegaal in het leegstaande kantoorpand aan de Apenijnenweg wonen, voorlopig mogen blijven zitten waar ze zitten. De rechter verklaarde dat het belang van de krakers om hier te kunnen wonen zwaarder weegt dan het belang van ontruiming voor de eigenaresse van het pand. De huidige coronacrisis werkt hierbij in het voordeel van de krakers. Bovendien kan de eigenaresse volgens de rechtbank nog geen concrete woningbouwplannen voor de locatie overleggen, waardoor de noodzaak tot ontruiming er nog niet is.

Leegstandbeheer voorkomt kraak

Bovenstaande rechtszaak maakt maar weer eens duidelijk hoe belangrijk het is om uw leegstaande pand goed te laten beheren. Dit voorkomt het risico op kraak en daarmee langdurige problemen. Als u namelijk eenmaal krakers in uw pand hebt, dan bent u daar niet zomaar vanaf. Krakers kunnen namelijk terugvallen op het huisrecht zoals dit is vastgelegd in de grondwet.

Leegstandbeheer is de enige manier om krakers te weren uit uw gebouw(en). Leegstandbeheer zorgt ervoor dat u controle houdt over uw vastgoed, dat de staat van het pand wordt gewaarborgd en de herbestemmingsplannen niet in gevaar komen.

Camerabewaking of tijdelijk gebruik

Leegstandbeheer kent verschillende vormen. U kunt ervoor kiezen uw pand beschikbaar te stellen voor tijdelijk gebruik als werk- en/of woonruimte. Dit voorkomt niet alleen kraak, maar ook vandalisme en diefstal. Ook verwaarlozing van het pand wordt hiermee tegengegaan. Is uw pand niet geschikt als werkruimte of voor tijdelijke bewoning? Dan is camerabewaking een goede oplossing. Uw pand wordt dan 24/7 bewaakt, waardoor krakers geen kans hebben ongezien het pand te bezetten. Camerabeelden leveren dan namelijk onomstotelijk het bewijs dat uw eigendomsrecht wordt geschonden.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het beheren van uw leegstaande pand? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!