Oppasser Zideris biedt cliënten persoonlijke en eigenzinnige zorg

Vanwege corona heeft de kleinschalige zorgorganisatie Zideris meer ruimte nodig om alle cliënten bij de dagbesteding te kunnen blijven ontvangen. HOD biedt hiervoor als leegstandbeheerder een mooie oplossing. Sinds kort is Stichting Zideris namelijk tijdelijk gevestigd in een leegstaand pand aan de Hessenweg in De Bilt dat door HOD wordt beheerd. Benieuwd naar wat Zideris doet en hoe de medewerkers hun nieuwe tijdelijke onderkomen ervaren? Wij vroegen het ze!

Kunnen jullie wat vertellen over de Stichting Zideris?
“Bij ons staan cliënten niet centraal, zij staan aan het roer van hun eigen leven. Dat noemen wij eigenzinnige zorg. Wat dat is? Om te beginnen is het ‘eigen’: persoonlijke zorg afgestemd op de eigen dromen, wensen en inbreng van onze cliënten en bewoners. Daarnaast is onze zorg ‘zinnig’: het draagt bij. Heeft nut. Leidt tot zingeving voor cliënt, familie en medewerker. Vanuit woon-, werk- en dagbestedingslocaties in Gelderland, Utrecht en Noord-Holland bieden we dus ‘eigenzinnige zorg’.”

Op welke doelgroep(en) richten jullie je met jullie dienstverlening?
“Wij bieden persoonlijke begeleiding en mensgerichte ondersteuning aan jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. We bieden dagbesteding en trajecten aan cliënten die bij Zideris wonen maar ook voor cliënten die nog thuis wonen of op een andere locatie verblijven.“

Wat zijn de belangrijkste kernwaarden van Zideris en hoe laten jullie dit zien?
Eén van onze kernwaarden is ‘onvoorwaardelijk verbonden’. We verbinden oplossingen aan uitdagingen, families aan zorgplannen, partners aan vraagstukken en naaste buren aan onze omgeving. We betrekken alles en iedereen die een bijdrage kan leveren aan ons hoger doel én zorgen ervoor dat ze verbonden blijven. Daarnaast is een belangrijke kernwaarde ‘grenzeloos plezier’. Van de tuinen tot de wandelgangen tot de huiskamers en de kantoren: bij Zideris is plezier zicht- en voelbaar aanwezig. Bij cliënt, bij familie, bij medewerker en bij samenwerkingspartner. Plezier is niet alleen een kernwaarde, maar zelfs een voorwaarde om de zorg te bieden zoals alleen Zideris dat kan. Daarnaast is ‘uitgesproken open’ een mooie kernwaarde van ons. We heten iedereen welkom. Ontvangen je met open armen. We zien jou. Staan open voor iedereen. Zijn onderzoekend en nieuwsgierig. Elke dag weer staan we met een gezonde portie persoonlijke aandacht voor je klaar, zodat jij diezelfde aandacht weer met anderen kan delen. En tot slot zijn wij ‘eigenzinnige vakmensen’. Zideris is altijd op zoek naar de beste balans tussen vakmanschap en gevoel. We weten wat er nodig is en voelen aan wat voor jou belangrijk is. Dit leidt tot liefdevolle zorg, vanuit een professioneel kader. We vullen elkaar aan. Spreken elkaar aan. Alles wat nodig is om het beste in onszelf naar boven te brengen en te ontdekken.”

Jullie zijn met één van jullie dagbestedingen (tijdelijk) gevestigd op de Hessenweg 187 in De Bilt. Sinds wanneer zijn jullie hier gevestigd?
“Wij zijn aan de Hessenweg gevestigd sinds 1 maart 2021. Vanwege alle coronamaatregelen was het noodzakelijk om onze verschillende groepen te scheiden, daardoor hadden wij meer ruimte nodig. En natuurlijk is meer ruimte ook nodig om beter anderhalve meter afstand te kunnen houden.” 

Hoe bevalt het jullie op de Hessenweg en wat maakt dit een fijne plek voor jullie?
“Het bevalt ons erg goed. Wij willen graag dat onze cliënten deelnemen aan de samenleving, nu wij hier onze dagbesteding houden zie je daar al mooie dingen ontstaan. Het pand is mooi ruim en er zit een mooie etalage in waar cliënten ook interacties kunnen hebben met passanten. Hert zou voor ons fijn zijn als wij wat langer op deze plek kunnen blijven.” 
  
Hoe ziet een dag op de dagbesteding van Zideris er uit op de Hessenweg?
“Na een korte voorbereiding van de activiteiten komen de meeste cliënten tussen 8.45 uur en 9.00 uur binnen. Na een kop koffie beginnen wij met verschillende werkzaamheden. Sommige cliënten doen arbeidsmatig werk en weer andere zijn creatief bezig. Na de middagpauze gaan wij vaak naar het Cruijff-veld om daar ruim 30 minuten lekker te sporten. Daarnaast maken wij vaak ook zelfgemaakte soep en gezonde hapjes zoals fruitsalade et cetera.” 

Wat maakt voor jullie het werk op de dagbesteding zo mooi?
“Cliënten een zinvolle dagbesteding geven geeft een goed gevoel. Vooral dat zij nu ook kunnen participeren in de samenleving is voor hen erg belangrijk, zij tellen dan echt mee. De interactie die je dan ziet is heel waardevol. Wat erg leuk is, is dat wij elke donderdagmiddag aansluiten bij de sportcoach van Mens de Bilt, onze cliënten sporten dan samen met de buurtkinderen, de samenwerking en participatie krijgt dan echt een mooie vorm.”