HOD wint aanbesteding opvang 580 Oekraïense vluchtelingen in Almere

Op 1 februari 2024 is HOD gestart met het beheer van de noodopvang voor Oekraïense ontheemden aan de Pasar Malamstraat in Almere. Uit 11 inschrijvingen op de offerte-aanvraag van de gemeente Almere, kreeg HOD de opdracht gegund. Ons plan van aanpak was niet alleen onderscheidend, maar won ook op prijs en kwaliteit. Richard van Alphen vertelt wat we gaan doen.  

De noodopvang in Almere bestaat uit 211 woonunits, verdeeld over zes blokken. Op dit moment wonen er 580 mensen. HOD gaat het sociale, technische en administratieve beheer doen voor deze locatie. Richard: “We hebben in Houten, Woerden, Bussum, Heiloo en Assendelft al ervaring opgedaan met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In Almere gaan we deze expertise ook inzetten.”

Sociaal beheer

HOD won de aanbesteding van dit project. De gemeente Almere complimenteerde ons met ons onderscheidende plan van aanpak. Richard vertelt: “Naast het technische en administratieve beheer, gaan we ook het sociaal beheer uitvoeren. Dat varieert van het vinden van werk tot het omgaan met psychosociale problemen. Mijn taak is vooral om te signaleren en praktische handvatten te bieden. Als iemand hulp van een specialist nodig heeft, verwijs ik diegene door.”

Voor praktische vragen kunnen bewoners ook terecht bij de locatiebeheerders die 14 uur per dag, 7 dagen per week aanwezig zijn. Richard: “De locatiebeheerders zijn er niet alleen om toezicht te houden, maar helpen ook bij dagelijkse vragen. Van het aanvragen van een BSN-nummer of het inplannen van een tandartsafspraak tot het vervangen van een lamp of het ophangen van een schilderij: we zijn er voor iedereen.”

Band met de buurt

Met ‘iedereen’ doelt Richard niet alleen op bewoners van de opvang, maar ook op omwonenden. Hij vertelt: “We gaan de buurt betrekken bij het beheer. Ten eerste zorgen de locatiebeheerders er dagelijks voor dat de locatie en de omgeving er netjes uitzien. Daarnaast organiseren we één keer per maand een spreekuur. Hier kunnen buurtbewoners vragen stellen of hun zorgen uiten. De ervaring leert dat we hiermee eventuele overlast snel kunnen oplossen of – nog beter – voorkomen.”

Daarnaast gaat HOD bewoners en buren ook op een informele manier kennis laten maken. Richard vervolgt: “We willen zeker twee keer per jaar een evenement organiseren voor bewoners, buren en lokale partijen. Denk aan een barbecue in de zomer of een Oekraïense variant op onze traditionele koek en zopie rond de feestdagen. Bij de andere locaties waar we het beheer doen vallen deze evenementen altijd goed in de smaak.”

Goed van start

Richard is met zijn team verantwoordelijk voor het volledige beheer van de opvang aan de Pasar Malamstraat. Hij sluit af: “Het is leuk om hier aan de slag te zijn. De gesprekken met de gemeente Almere zijn van beide kanten goed bevallen. Inmiddels hebben we een team van ervaren mensen samengesteld en de ICT-omgeving ingericht. Met hen zijn we op 1 februari meteen goed van start gegaan.”

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in wat we voor jouw project kunnen bespreken? Neem contact op met Richard via r.vanalphen@hod.nl of 030 2511 911.