Rijk geeft honderd miljoen euro voor de aanpak van winkels

De overheid biedt in vier rondes een bedrag van in totaal 100 miljoen euro dat gemeenten kunnen inzetten om panden in winkelgebieden te renoveren of nieuwe gebouwen plaatsen. Met deze financiële impuls wil het kabinet het winkelende publiek weer naar de fysieke winkels krijgen. Sinds de coronacrisis hebben zij stevige concurrentie gekregen van online shops.

“Het beeld van winkelstraten met lege panden is geen uitzondering meer”, zo meldt minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens aan Vastgoedjournaal. “Leegstand kan weer leiden tot verloedering van winkelgebieden. Binnensteden worden zo minder leefbaar en minder aantrekkelijk. Dat gaan we aanpakken met de Impulsaanpak Winkelgebieden waarvan ondernemers, bewoners en bezoekers profiteren.”

De eerste subsidieronde van 22 miljoen euro loopt van 9 tot en met 30 mei 2022. Nederlandse gemeenten kunnen aanspraak maken op de subsidie met als voorwaarde dat ze een projectplan indienen en daarnaast samenwerken met een private partij, zoals een winkeleigenaar of bouwbedrijf. De projectplannen worden beoordeeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Totdat gemeenten daadwerkelijk kunnen overgaan tot renovatie of nieuwbouw met de ontvangen subsidie, is goed leegstandbeheer hard nodig om verloedering van winkelgebieden te voorkomen. Wilt u weten wat HOD hierin voor u kan betekenen? Informeer dan vrijblijvend naar de mogelijkheden via tel. 030-2511911 of via info@hod.nl.

#HOD #Leegstandbeheer #Winkels #Winkelgebied