Schoolgebouw Alkmaar klaar voor opvang vluchtelingen

Afgelopen weken heeft HOD hard gewerkt om een schoolgebouw aan de Elgerweg in Alkmaar gereed te maken voor de opvang van ongeveer 35 Oekraïense vluchtelingen. Onder andere het hang- en sluitwerk, TL-buizen en lampen werd vervangen, er zijn rookmelders geplaatst en de veiligheid van de elektra werd gecontroleerd.

HOD heeft het leegstaande schoolgebouw aan de Elgerweg al jaren in beheer. Vier HOD-oppassers zorgden middels bewoning voor bescherming van het pand. Toen vanuit de gemeente Alkmaar het verzoek kwam om Oekraïense vluchtelingen in de school te gaan huisvesten, heeft HOD voor deze oppassers andere woonruimte gezocht en gevonden.

Omdat de gemeente Alkmaar zelf op korte termijn geen aannemer beschikbaar had om het pand gereed te maken voor de opvang van de vluchtelingen, heeft HOD deze taak op zich genomen. “We hebben onder andere het gebouw voorzien van nieuw hang- en sluitwerk, TL-buizen inclusief starters vervangen, wasmachinekranen gesplitst zodat er nu meer aansluitpunten zijn en een keukenboiler voor de gemeenschappelijke keuken geplaatst”, vertelt Jeroen van der Werf, medewerker Technische Dienst bij HOD. Verder zijn er 36 rookmelders geplaatst en is de veiligheid van de elektra volledig gecheckt.

Het schoolgebouw heeft in totaal twintig kamers. Jeroen: “We hebben alle deuren vluchtveilig gemaakt en een sleutelplan gemaakt, zodat de beheerders indien nodig overal in kunnen.” Ook is er een schoonmaakteam ingeschakeld, zodat de vluchtelingen in een schoon gebouw worden ontvangen.