Voorkom vorstschade >> Tips!

Er staat winterweer voor de deur en dat betekent: waterleidingen of watermeters die kunnen bevriezen, met flink wat schade als gevolg. Vorst kan flink wat problemen opleveren en daarom is het goed een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. Want regelmatig worden in de winter meldingen gedaan van waterschade aan muren en inboedel door vorst. Om dit te voorkomen, geven we je hieronder een aantal tips!

Tip 1. Isoleer de waterleidingen
Zorg ervoor dat de waterleidingen in kelders en kruipruimten en overige onverwarmde ruimten zijn geïsoleerd. Gebruik hiervoor isolatiemateriaal of een deken. 

Tip 2. Maak de ruimtes tochtdicht
Zorg dat de ruimtes met de watermeter en de hoofdkraan tochtdicht zijn, let op kieren en naden. En bescherm de hoofdkraan met isolatiemateriaal.

Tip 3. Zet de thermostaat op de juiste temperatuur
Gaat het vriezen? Zet de thermostaat ’s nachts of als je er niet bent, niet lager dan 14 graden. Het is ook verstandig om alle radiatoren (ook die normaal gesproken niet wordt verwarmd) een beetje open te draaien.

Tip 4. Draai slecht geïsoleerde leidingen dicht
Laat kwetsbare en slecht geïsoleerde leidingen leeg en draai deze dicht. Denk bijvoorbeeld aan de leidingen en buitenkraan in de tuin. Tap buitenkraantjes af en denk daarbij ook aan de waterleiding (buiten-kruipruimte). 

Tip 5. Check scheurtjes in de leidingen
Kijk goed naar eventuele scheurtjes in leidingen. Heb je een scheur gevonden? Sluit de watertoevoer af en neem contact met ons op!

Tip 6. Water op een plat dak.
Bij vorst kan dit het dak en dakgoot beschadigen. Zorg er voor dat er geen water op het platte dak blijft staan.

Tip 7. Verwijder bladeren uit de dakgoten
Bladeren zorgen voor verstopte dakgoten en regenafvoerbuizen. Hierdoor kan smeltende sneeuw niet goed weglopen en is er kans op bevriezing. Zo kunnen er scheuren in de dakbedekking ontstaan die zorgen voor lekkage. 

Toch een leiding bevroren?
Draai de hoofdkraan dicht. Je kunt een leiding zelf ontdooien, bijvoorbeeld met een föhn. Plaats emmers onder de kranen en draai ze open. Draai voorzichtig de hoofdkraan open. Controleer na het ontdooien of er sprake is van lekkage (gaatjes en/of scheuren in de leiding). Is er een lekkage ontstaan? Sluit dan het water af en neem contact met ons op!

Team HOD