Jachthuis Ter Horst is verkocht

Na bijna een eeuw leegstand namen krakers rond 2014 hun intrek in Jachthuis Ter Horst op de koninklijke landgoederen De Horsten. Vier personen zouden destijds het circa 476 m² oppervlakte van het voormalige Jachthuis in bezit hebben genomen.

Het eerste Kasteel Ter Horst dateert van 1203 en werd gebouwd door Philip van Wassenaer. Reinier Paauw liet er, nadat deze buitenplaats was verwoest, in 1631 een landhuis in Renaissancestijl bouwen, dat zeven venstereenheden breed was en aan de achterzijde een toren had. In 1838 werd dit huis afgebroken en liet Prins Frederik der Nederlanden het huidige neogotische Jachthuis bouwen. Zowel het exterieur als het interieur is ontworpen door architect J.W.F. Mouton. Na het overlijden van Prins Frederik in 1881 kwam het jachtslot in handen van zijn dochter prinses Marie van Oranje-Nassau. In 1898 kocht koningin Wilhelmina de landgoederen aan. Via koningin Juliana is het landgoed in handen gekomen van koningin Beatrix.

Het voormalige jachthuis van de Koninklijke Familie op landgoed De Horsten, op de grens van Wassenaar en Voorschoten, stond uiteindelijk te koop voor 600.000 euro.

Het huis heeft een hoop achterstallig onderhoud. Dat was mede te danken aan voormalig koningin Juliana die halsstarrig weigerde om het te renoveren. In 1964 lagen er allerlei plannen klaar om het huis te renoveren, maar Juliana, de toenmalige eigenaresse, gaf hier geen toestemming voor. In 1974 lag er een nieuw plan klaar voor renovatie. Deze keer opgesteld door het ‘Beheer van Koninklijke Landgoederen’. Er was zelfs al subsidie geregeld, maar wederom verbood Juliana het huis te restaureren. Pas in 2003 werden enkele delen van het huis enigszins gerenoveerd.

Verkoop

In 2008 besloot toenmalig Koningin Beatrix, die na de dood van haar moeder in 2004 de eigenaresse van het huis was geworden, om het huis te verkopen (maar niet de grond; het is met erfpacht belast). Een echtpaar kocht het naar verluidt voor 1,3 miljoen euro. Het idee was om tot renovatie over te gaan en er vervolgens samen te gaan wonen. Maar voordat de renovatie was gestart eindigde het huwelijk van de nieuwe eigenaren en werd besloten om het Jachthuis opnieuw in de verkoop te zetten. Het liefst natuurlijk met enige winst. De toenmalige eigenaren zette het in 2009 te koop voor liefst 2,45 miljoen euro. Er was voor die prijs echter geen enkele belangstelling voor het huis en twee jaar later werd de vraagprijs met een half miljoen verlaagd naar 1,95 miljoen. Dat hielp echter niet en regelmatig werd de vraagprijs telkens verder verlaagd tot 1,6 miljoen euro in 2014

In dat jaar werd het huis gekraakt. Anderhalf jaar later moesten de krakers, twee Polen en twee Ieren, op last van de rechtbank in Den Haag het huis verlaten. Ze werden opgevolgd door anti-kraak bewoners. De vraagprijs bedroeg op dat moment 1,3 miljoen euro, zijnde het originele bedrag dat de man er in 2008 voor had betaald, maar ook hiervoor raakte hij het niet kwijt. Uiteindelijk hebben ze het huis in 2017 met groot verlies (naar verluidt bedroeg de verkoopprijs ‘slechts’ 2 ton) verkocht aan de vastgoedbedrijven Midvast BV en Vastibius. Ze waren na de verkoop in ieder geval wel af van het betalen van de jaarlijkse erfpacht van € 52.641 aan Willem- Alexander (deze kreeg in 2017 het landgoed van zijn moeder cadeau). Midvast BV en Vastibius boden het huis opnieuw te koop aan. De vraagprijs bedroeg destijds 695.000 euro. Nu, na ruim 10 jaar in de verkoop te hebben gestaan is op 24 april 2019 het Jachthuis met een nieuwe vraagprijs van 600.000 verkocht.

HOD

In de periode van 29 oktober 2018 tot 3 juni 2019 heeft HOD het jachthuis tegen leegstand mogen beschermen.

Bron:
omroepwest.
Ravage-webzine
Ad.
martinvanneck.
Funda