Terugblik op Burendag: verbinding in het Thomas à Kempisplantsoen

Goed beheer van leegstaande panden bestaat voor HOD Vastgoedbeheer uit meer dan alleen het plaatsen van anti-kraakbewoners. Wij willen graag dat onze bewoners zich met elkaar verbonden voelen. En wat is er nu een betere gelegenheid om deze sociale cohesie te stimuleren dan Nationale Burendag?

Zaterdag 23 september was het Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht het bruisende middelpunt van een dag vol activiteiten. In deze Utrechtse wijk beheren we voor Woonin 110 panden. Op Burendag sloegen ze de handen ineen om elkaar beter te leren kennen.

Diverse workshops en live muziek

De dag begon met verschillende workshops, georganiseerd door bewoners. Liefhebbers van een rustige start van de dag konden meedoen met een workshop bewegingsmeditatie. Wie al meer energie had, nam deel aan de bootcamp. Ook was er een workshop Afrikaanse drum en een heus pingpongtoernooi.

Daarnaast was er de hele dag live muziek, onder andere van buurtbewoners Le-Vi, DJ Kevsco, Douwe, Kai, Miel en Nyctonian. Muzikale medebewoners mochten aansluiten bij een open jam-sessie.

Sponsoring burendag HOD

Bij HOD wilden we graag ons steentje bijdragen aan deze bijzondere dag. Daarom trakteerden we alle bewoners op gratis cake. Helaas viel het koffiemoment vrij letterlijk in het water – de herfst was officieel van start – maar dat mocht de pret niet drukken. Later op de dag kwam alsnog iedereen bij elkaar om kennis te maken en gezamenlijke interesses te ontdekken.

Biodiversiteit

Ook biodiversiteit in de wijk kreeg aandacht. Woonin deelde namelijk zogenaamde ‘bloemenbommetjes’ uit aan de bewoners. Dit zijn een soort knikkers waar zaden van inheemse bloemen en kruiden in zitten. Bewoners kunnen de bloemenbommetjes in de wijk verspreiden. In de lente komen ze tot leven komen als kleurrijke bloemen. Doel is om de wijk te vergroenen en insecten in de omgeving te helpen.

Boost voor de wijk

Het Thomas à Kempisplantsoen stond lange tijd bekend als een wijk met uitdagingen. De anti-kraakbewoning heeft hier verandering in gebracht. Mensen met verschillende achtergronden, opleidingsniveaus en beroepen leven naast elkaar en laten zien dat ze samen iets moois kunnen opbouwen.

Op Burendag lieten onze oppassers zien dat je met interesse in elkaar juist verbindingen kunt leggen die je anders nooit had gemaakt. Bij HOD stimuleren we dit soort initiatieven graag. Zo draagt anti-kraak niet alleen bij aan de bescherming van leegstaand vastgoed, maar ook aan inclusiviteit en sociale cohesie binnen een wijk.

Wil jij leegstaand vastgoed ook laten beheren met aandacht voor sociale cohesie en inclusiviteit? Neem contact op met Taco Reindertsen via t.reindertsen@hod.nl of 030 2511 911.