Camerabeveiliging 150 portiekflats in Nieuw-Buurland in Utrecht

In de Utrechtse wijk Nieuw-Buurland beheert HOD 150 portiekflats. Omdat de woningen uitgeleefd zijn en binnenkort worden gesloopt, was tijdelijke bewoning door oppassers geen optie. HOD besloot daarom om te werken met camera’s, gecombineerd met regelmatige inspecties. Rinus van der Weg vertelt hoe hij dit project voor Woonin heeft aangepakt.

De afgelopen jaren woonden er in de 5 portiekflats in Utrecht-Oost studenten. Zij zijn voor de zomer op de hoogte gesteld van de sloop. Daarna ging het beheer door HOD van start. Rinus: “Vanaf juli kwamen de eerste appartementen leeg te staan. Hoewel de gebouwen nog grotendeels bewoond waren, wilden we de lege appartementen direct beschermen tegen inbraak en kraak.”

Daarvoor maakte HOD gebruik van camerasystemen. Rinus: “We kozen ervoor om in elk appartement dat leegkwam een eigen camera te plaatsen. Zo konden we de woning bewaken, en bleef de privacy van de mensen die er nog woonden gewaarborgd. Door elk appartement een eigen systeem te geven, filmden we geen openbaar terrein. Bovendien wisten we bij een melding meteen waar we moesten zijn. Dat maakte deze aanpak ook efficiënt.”

Beheerstrategie aanpassen

In oktober hebben alle bewoners hun appartement verlaten. Sindsdien staan de vijf complexen leeg. Dat betekende voor Rinus dat hij zijn beheerstrategie moest aanpassen. Hij vertelt: “In plaats van 20, kregen we nu alle 150 woningen in beheer. Daarop hebben we Woonin geadviseerd om over te schakelen op één groot camerasysteem, dat het hele terrein monitort. Deze strategie is niet alleen efficiënter, maar ook voordeliger voor de eigenaar. Ook daar denken we bij HOD over mee.”

De camera’s zijn strategisch geplaatst, zodat ze het hele terrein monitoren. Rinus: “Na het vertrek van de bewoners is het terrein afgeschermd met bouwhekken. De grote masten overzien het hele terrein binnen die hekken. Daarnaast hebben we extra camera’s bij deuren en donkere steegjes, waar de kans op ongenode gasten groter is.” 

Toezichtrondes

Tijdens de overgangsfase zijn als extra maatregel ook toezichtrondes gelopen. Hier schakelde HOD vaste opzichter Willem Jan Bakker in. Hij vertelt: “Ik heb de eerste dagen meerdere rondes per dag gelopen om het terrein te bewaken. Een aantal bewoners was vertrokken zonder hun deuren en ramen te sluiten. Om zwakke plekken in de beveiliging te voorkomen, heb ik alle openstaande toegangen dichtgetimmerd.”

De toezichtrondes bleken niet voor niets. Willem Jan vertelt: “In de eerste dagen heb ik verschillende mensen van het terrein moeten sturen. Mensen die tijdelijk onderdak zochten door in te breken in de bergingen en woningen, maar ook vermoedelijke koperdieven. Daarnaast kwamen er nog steeds bewoners langs die hun sleutels niet hadden ingeleverd. Het was een bijzondere situatie, maar door erbovenop te zitten wisten we problemen te voorkomen.”

Sleutelbeheer

Inmiddels is de rust op het terrein wedergekeerd. In de periode tot de sloop voert HOD ook het sleutelbeheer uit. Daarmee is Woonin compleet ontzorgd. Rinus legt uit: “In de maanden waarin de panden leegstaan, vinden er allerlei activiteiten plaats. Denk aan asbestinspecties en het snoeien van struiken en kleine bomen. Alle organisaties die toegang nodig hebben, kunnen bij ons de sleutel ophalen en weer terugbrengen. Zo heeft Woonin hier geen omkijken naar.”

Jacques Habets van Woonin is blij met deze service. Hij vertelt: “Voor dit sloop-nieuwbouwproject in Utrecht moesten we snel schakelen. HOD heeft ons vlot en adequaat geholpen het cameraplan te wijzigen naar een volledige beveiliging van het gehele terrein en daarbij ook meegedacht in de aansluiting op onze eigen begroting. Binnen twee dagen was de beveiliging met woningcamera’s en mastcamera’s in orde en konden diverse ongenode gasten op tijd worden begroet.”

Wil je meer weten over onze inspecties en camerabeveiliging? Neem dan contact op Rinus van der Weg. Dat kan via r.vdweg@hod.nl of 030 2511 911.