Dit betekent de leegstandsverordening voor vastgoedeigenaren
Per 1 oktober 2023 is de leegstandsverordening van kracht in Utrecht. Dit betekent dat je je als vastgoedeigenaar bij de gemeente moet melden als je pand langer dan zes maanden leegstaat. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete die kan oplopen tot 9000 euro. In dit artikel lees je wat de leegstandsverordening inhoudt en hoe je zonder risico leegstand oplost.
Leegstandsverordening Utrecht
In Utrecht staan zo’n 1500 woningen langdurig leeg. Met de leegstandsverordening wil de gemeente een einde maken aan deze leegstand. In het kort houdt de verordening in dat woningeigenaren zich bij de gemeente moeten melden als hun pand langer dan zes maanden leegstaat.
Na zes maanden gaat de gemeente met de eigenaar bespreken wat de mogelijkheden zijn om de woning weer in gebruik te nemen. Is dit na een jaar niet gelukt en staat de woning nog altijd leeg? Dan kan de gemeente een gebruiker voordragen.
Overigens is de gemeente Utrecht niet de enige gemeente met een leegstandsverordening. Ook bij onderstaande gemeentes is de maatregel van kracht:
- Amsterdam
- Den Helder
- Hoorn
- Nunspeet
- Ouder-Amstel
- Wormerland
Zelf leegstand oplossen
Als vastgoedeigenaar is het niet ideaal als de gemeente bepaalt wie er in je woning gaat wonen. Maar wat kun je dan doen als je vastgoed leegstaat? Huurders zijn in Nederland zo goed beschermd dat een kleine fout in het contract ertoe kan leiden dat ze jarenlang in je woning mogen blijven.
En wat als je bezig bent met het regelen van vergunningen, wacht op de tekeningen voor een verbouwing of je je pand pas over een langere tijd kunt overdragen aan een nieuwe koper? In die gevallen heb je een tijdelijke oplossing nodig om je pand te laten bewonen.
Bij HOD hebben we twee mogelijkheden om boetes voor leegstand te voorkomen: tijdelijke verhuur of bewoning door oppassers.
Oplossing 1: tijdelijke verhuur
Je vastgoed tijdelijk verhuren is de beste manier om inkomsten te genereren met je pand. In Nederland zijn huurders echter goed beschermd. Dat maakt tijdelijke verhuur vaak ingewikkeld. Is het huurcontract niet 100% waterdicht of ben je één dag te laat met opzeggen? Dan treedt de huurbescherming in werking en heb je als eigenaar nauwelijks meer een poot om op te staan.
Bij HOD hebben we alle kennis om je vastgoed tijdelijk te verhuren zonder dat je het risico loopt op huurders die niet meer weggaan. Wij leggen alle juridische voorwaarden vast in het huurcontract, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat het gaat om tijdelijke verhuur. Daarnaast borgen we ook de afloop van het contract. Zo verzekeren we dat tijdelijke huur ook echt tijdelijk blijft.
Oplossing 2: bewoning door oppassers
Hoewel tijdelijk verhuren inkomsten oplevert, brengt het ook nadelen met zich mee. Je hebt namelijk niet zomaar toegang meer tot je vastgoed. Ook ben je minder flexibel. Kun je onverwachts toch eerder beginnen met een verbouwing of verkoop? Dan dien je alsnog te wachten tot het tijdelijke huurcontract afloopt.
Met oppassers ervaar je deze nadelen niet. De opzegtermijn van een bruikleencontract is 28 dagen. Ook behoud je als eigenaar toegang tot je pand. Handig als je naar binnen wilt voor een inspectie of meting. En hoewel je geen inkomsten verdient uit de verhuur, verlies je ook niets ten opzichte van leegstand. Bij HOD is het werken met oppassers voor jou als eigenaar namelijk kosteloos.
Leegstandsbeheer door HOD
Heb je een pand dat voor langere periode leegstaat? Bij HOD helpen we je graag om de juiste bewoners te vinden en een boete voor leegstand te voorkomen. Wij selecteren betrouwbare huurders en oppassers, regelen alle contracten en onderhouden het contact met de tijdelijke bewoners. Zo heb je zelf nergens omkijken naar.
Overigens speelt leegstand niet alleen in Utrecht; in veel steden vormt langdurige leegstand een probleem. Niet alleen omdat de gemeenten boetes opleggen, maar vooral omdat krakers weer steeds vaker hun weg vinden in onbewoonde panden. En eenmaal gekraakt, lopen de schade en kosten razendsnel op.
Bescherm dus je vastgoed door het te laten bewonen. Of dat nu is via tijdelijke verhuur of bewoning door oppassers, HOD helpt je graag vooruit. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw pand te bespreken. Wij zijn bereikbaar via 030 2511 911 en info@hod.nl.