Oppassers en Oekraïners wonen samen op de Kolonel Palmkazerne

HOD beheert al ruim 14 jaar de Kolonel Palmkazerne in Bussum. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, moest de gemeente Gooise Meren op stel en sprong opvang regelen voor zo’n 120 vluchtelingen. Ondertussen wilden ze de huidige gebruikers van het terrein – bewoners en kleine bedrijven – laten blijven. We blikken terug op de uitdagingen en successen van dit combigebruik van leegstaand vastgoed.

Op het terrein van de Kolonel Palmkazerne staan verschillende gebouwen. Jarenlang maakten oppassers en ondernemers gebruik van het terrein. De gemeente was erg tevreden over deze oplossing. Toen ze hier ook Oekraïense vluchtelingen wilden opvangen, was dan ook één van de prioriteiten dat de huidige gebruikers konden blijven. Zeker omdat de woningnood op dat moment al ongekend hoog was.

Een andere prioriteit was om zoveel mogelijk ontheemden een plek bieden op de Kolonel Palmkazerne. Van een terrein waar 30 mensen woonden, ging het aantal ineens naar 150. Dat vroeg in eerste instantie om extra flexibiliteit van de oppassers. Zeker van degenen die hier al jaren woonden. Sommigen van hen moesten verhuizen naar een andere woning, een deel zelfs naar een ander gebouw. Zij leverden woonoppervlak in om ruimte te maken voor hun nieuwe buren.

Samen leven

Het was dan ook niet gek dat sommige bewoners even aan de nieuwe situatie moesten wennen. Maar al snel pasten ze zich aan. De oppassers en vluchtelingen woonden niet alleen op hetzelfde terrein, ze leefden ook echt samen. De onderlinge interactie die hierdoor ontstond was voor iedereen waardevol. Mensen leerden elkaars cultuur kennen en hielpen elkaar vooruit. Zo maakten verschillende oppassers Oekraïners wegwijs in de Nederlandse samenleving.

Combigebruik leegstand

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder, en is dit combigebruik een succes gebleken. Mede dankzij de open houding van alle betrokkenen en de motivatie om er samen iets moois van te maken, was het voor HOD een bijzonder en zeker ook dankbaar project om te mogen begeleiden. We kijken terug op een positieve, nieuwe vorm van samenleven, die we in de toekomst wellicht nog vaker gaan tegenkomen.

Meer weten over het gecombineerd gebruik van leegstaande panden? Neem contact op met Berry Kooiman via b.kooiman@hod.nl of 030-2511911.

Lees ook:

HOD maakt Kolonel Palmkazerne gereed voor opvang Oekraïense vluchtelingen