Gemeente Houten: “HOD ontzorgt ons bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen”

Sinds vorig jaar vangt de gemeente Houten Oekraïense vluchtelingen op. Dat doen ze in panden die tijdelijk leegstaan. Om de opvang in goede banen te leiden, schakelde de gemeente HOD in. Ineke van Winden, Projectleider Opvang Oekraïners bij de gemeente Houten, vertelt over deze samenwerking.

“De gemeente Houten werkte al langer samen met HOD voor het beheer van ons vastgoed. Toen we in ons netwerk te rade gingen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, kwamen we al snel bij hen uit,” vertelt Ineke. “Inmiddels vangen we op vier locaties mensen op. Op al deze locaties verzorgt HOD voor ons het facilitaire beheer.”

Dat bevalt goed, zegt Ineke: “HOD heeft verschillende huismeesters ingeschakeld om de locaties dagelijks te beheren. In het begin waren zij bij nieuwe locaties acht uur per dag aanwezig. Zo konden ze mensen direct helpen bij vragen. Inmiddels loopt alles soepel door, zodat een halve dag ook genoeg is. Maar als het nodig is, springen ze extra in. Die flexibiliteit is erg prettig.”

Zo ontving Ineke dit voorjaar, toen de avonden warmer en langer werden, een klacht over geluidsoverlast. Ze vervolgt: “Iemand die in de buurt woont gaf aan dat er ’s avonds vaak tot laat jongens aan het voetballen waren. Toen we dit bespraken met HOD, vonden ze meteen een huismeester bereid om een oogje in het zeil te gaan houden. Die loopt sindsdien elke avond een rondje over het terrein, en gaat als het nodig is het gesprek aan. Voor mij is het heel fijn dat dit meteen zo goed opgepakt wordt.”

Ontzorgen en meedenken

Deze flexibiliteit is wat de samenwerking met HOD volgens Ineke kenmerkt. Ze vertelt: “HOD denkt altijd met ons mee over vragen die we hebben. Zo wilden we laatst een kleine verbouwing doen op locatie. Berry schakelde meteen een aannemer in die dit voor ons kon uitvoeren. Ik ervaar het als erg prettig dat ik HOD ook voor dit soort vragen kan inschakelen.”

Ook op praktisch gebied denkt HOD mee. Ineke: “Bij één locatie wilden buren geluidsoverlast verminderen door hun tussenmuur te isoleren. Ze hadden zelfs al materiaal uitgekozen. Ik besloot om te overleggen met Berry hoe we dit gingen aanpakken. Hij zocht uit dat het materiaal dat de bewoners wilden gebruiken, niet voldeed aan onze standaarden voor brandveiligheid. Maar dat niet alleen: hij stelde ook meteen een ander materiaal voor dat wel geschikt was. Dat zijn precies de initiatieven die mijn werk makkelijker maken.”

Meer dan beheer

Omdat het er op dit moment nog niet op lijkt dat Oekraïense vluchtelingen op korte termijn naar hun thuisland kunnen terugkeren, blijven de vier opvanglocaties voorlopig in gebruik. Ineke sluit af: “Een belangrijk doel voor ons is om de locaties leefbaar te houden. De huismeesters helpen hier enorm bij. Niet alleen door het dagelijks onderhoud te doen en kleine klusjes uit te voeren, maar ook door te signaleren hoe het is met de onderlinge verbinding tussen bewoners. In dit opzicht trekken ze samen op met welzijnsorganisatie van Houten&co.”

“Mensen leven al ruim anderhalf jaar dicht bij elkaar. Het is heel logisch dat er soms irritaties ontstaan. Doordat de huismeesters ter plekke een vinger aan pols houden, weten ze wat er speelt en kunnen ze het vaak ook snel oplossen. Bij zo’n project gaat het om veel meer dan alleen het beheer van vastgoed. Ik vind het heel fijn hoe coöperatief HOD zich daarin opstelt. Ze ontzorgen ons daarin echt .”

Wil je meer weten over onze diensten bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen? Neem contact op met Berry Kooiman. Dat kan via b.kooiman@hod.nl of 030-2511911.

Lees ook: